Saturday, 31 March 2012

Encik Lalat





قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي شَرَابِ أَحَدِكُمْ فَلْيَغْمِسْهُ ثُمَّ لِيَنْزِعْهُ فَإِنَّ فِي إِحْدَى جَنَاحَيْهِ دَاءً وَالْأُخْرَى شِفَاءً

(صحيح البخاري)




Sabda Rasulullah saw :

“Jika jatuh seekor lalat pada minuman kalian maka benamkanlah, lalu keluarkan, sungguh disalah satu sayapnya terdapat penyakit dan pada sebelah sayap lainnya kesembuhan” (Shahih Bukhari)



kebetulan mase blogwalking aku terbace hadis nie..its remind aku cerite 'Diet Rasullah' kt tb3..aku ingt lgi yg ustad tu kate,if lalat jatuh dlm air kite..just celupkan lalat tu dalam air,buangkn lalat n air tu selamat tuk diminum:)..betape islam itu mgajar untuk tidak membazir..

tp koRang mesti geli jugak kn??? umum tahu yg lalat ni mmg seraNgge yg pngotor disebabkn cre hidup lalat yg suke mngunjungi tong2 smpah n dok kerumun sise2 mknn..n lalat sememangnyer pOpuler dgn pnyakit bawaannyer mcm Demam Kepialu,Radang Mata,Polio,Cirit-Birit,Batuk Kering,Cacing parasit,Penyakit Rejan,Berak Berdarah,Taun dan banyak lagi~~


mmg aku ingt ustad tu kate sebelah sayap lalat bawak kuman jahat..sebelah lgi bawak bacteria baik,which is sebelah syap bawak racun n sebelah sayap bawak peNawar..sbb tu bile kite celupkan lalat dlm air,air tu jd neutral bile syap yg bwak bacteria baik dicelupkn dalam air setelah syap yg bwk kuman xelok tu tercelup kt dlm air minuman..




dihari yg same aku blogwalking di blog yg lain..penulis tu selitkan jugak rumusan hadis nie **hdis yg same mcm yg aku cut n paste kt atas
"Secara dasarnya, hadis ini memperkenalkan konsep vektor di dalam penyebaran penyakit. Vektor ialah haiwan dan serangga tertentu, contohnya lalat, yang membawa kuman-kuman kepada makhluk yang lain, contohnya manusia. Di dalam konteks lalat, konsep vektor ini hanya baru difahami pada abad kesembilan belas sedangkan Nabi Muhammad menyebutkan tentangnya pada abad ketujuh lagi. Berhubung dengan konsep lalat mengandungi penawar, ia hanya difahami pada abad kedua puluh. Pada Perang Dunia Pertama lalat di peringkat larva digunakan untuk merawat luka-luka oleh pakar-pakar bedah."



bile aku pk2..mmg lalat bwk pnyakit,tp die bwk penawar jugak..mlm td kebetulan mmg aku tgok cite "Panorama" kt tb1 pasal ank lalat yg diorg letak kt luke pesakit diabetis..Ya Allah..xsanggup aku nk tgok.meremik cam ulat sampah..trus taubat,xnk minum minuman manis da..takooOT! tp mmg terbukti ank2 lalat tu ley smbuhkn luke tu bile doktor 'celup'kn larva2 tu dlm luke pesakit .Hebatnye baby lalat ^.^




Maka dengan itu haruslah kita sebagai manusia bersyukur dah bertasbih di atas Kebesaran Allah. Sesungguhnya Dia tidak mencipta sesuatu itu dengan sia-sia. Hatta seekor lalat yang dipandang jijik oleh kebanyakkan manusia.







credit sikit to penulis : www.tercipta.blogspot.com :)

No comments:

Post a Comment