Saturday, 31 March 2012

Disebalik sebotol coke~


bile tertEngok nic nie tuk pndangan pertaMe aku da nmpak ianye adelh pic org yg sdg sujud kn? siape bleh sangkal??pic nie mmg perli cre kite(*org islam) smbahyang kn? siap ade imam lg..=..="




ape2pn..mEng'iklan'kn produk dgn mEmpersEndekn care solat umat Islam bkn care yg elok..hmmm..mesej yg nk disampaikan dlm iklan nie kuraNg jelas..ape yg sebenarnye diorg nk smpaikan?? "Belilah Coke" atau "Marilah Bersolat"~ aku ase xwajar sgt diorg bt mcm nie..terdesak sgt ke nk jual produk smpai terpakse hiNe cre Islam solat?cam pape tah..

bile aku pndag lame2,aku fikir2..org yg cetuskn idea pic nie bkn nk mgajak kite bli coke,jauh skali nk kempen ajak bersolat..tp nk ckp yg Islam tu mudah uNtuk diperEndah kn..dari pasaraye bEsar,sampai ke kedai ruNcit kt kg aku nie..semue jual coke..coke dimane2,dri dulu smpai hrini..coke mmg laku..







tapi,aku nk nasihatkn korang..toksah la miNum coke..org yahudi mane minum coke n pepsi sebb diorg tau ape kndungn ramuan tuk buat coke nih,since jew agame keturuNan,diorg xnk ler mandul~..dalam coke nie ade bahan yg mampu retard reproduction organ lelaki n pmpuan..bile pnghasilan sperm n ovum org islam lemah,cam ne nk lahirkn pewaris agame??nie lah motif utame org israel,nak hapuskan keturuNan Islam!!


cer koraNg bce fakta kt bwh**aku ambil kt blog org(kredit tu pnulis asal fakta:))..fakta yg tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.
kt kebanyakn negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke tuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, diorg guNe x?? koRang yg kt umah,try out la eksperiMen nie..

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Perhatikan perkataan 'coca-cola'. cer ambik satu botol coke dan koyakkan pembalut plastik dan lepas itu terbalik kan. Kita akan dapat lihat tulisan nya akan menjadi '' La' Muhammad La' Makkah ''. yang bermasud TIADA MUHAMMAD, TIADA MAKKAH.

therefore,untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,xyah la kite bli coke..hehe:)#bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..^.^

c
redit to penulis blog ape tah..lupe la..sory~

Encik Lalat





قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إِذَا وَقَعَ الذُّبَابُ فِي شَرَابِ أَحَدِكُمْ فَلْيَغْمِسْهُ ثُمَّ لِيَنْزِعْهُ فَإِنَّ فِي إِحْدَى جَنَاحَيْهِ دَاءً وَالْأُخْرَى شِفَاءً

(صحيح البخاري)




Sabda Rasulullah saw :

“Jika jatuh seekor lalat pada minuman kalian maka benamkanlah, lalu keluarkan, sungguh disalah satu sayapnya terdapat penyakit dan pada sebelah sayap lainnya kesembuhan” (Shahih Bukhari)



kebetulan mase blogwalking aku terbace hadis nie..its remind aku cerite 'Diet Rasullah' kt tb3..aku ingt lgi yg ustad tu kate,if lalat jatuh dlm air kite..just celupkan lalat tu dalam air,buangkn lalat n air tu selamat tuk diminum:)..betape islam itu mgajar untuk tidak membazir..

tp koRang mesti geli jugak kn??? umum tahu yg lalat ni mmg seraNgge yg pngotor disebabkn cre hidup lalat yg suke mngunjungi tong2 smpah n dok kerumun sise2 mknn..n lalat sememangnyer pOpuler dgn pnyakit bawaannyer mcm Demam Kepialu,Radang Mata,Polio,Cirit-Birit,Batuk Kering,Cacing parasit,Penyakit Rejan,Berak Berdarah,Taun dan banyak lagi~~


mmg aku ingt ustad tu kate sebelah sayap lalat bawak kuman jahat..sebelah lgi bawak bacteria baik,which is sebelah syap bawak racun n sebelah sayap bawak peNawar..sbb tu bile kite celupkan lalat dlm air,air tu jd neutral bile syap yg bwak bacteria baik dicelupkn dalam air setelah syap yg bwk kuman xelok tu tercelup kt dlm air minuman..




dihari yg same aku blogwalking di blog yg lain..penulis tu selitkan jugak rumusan hadis nie **hdis yg same mcm yg aku cut n paste kt atas
"Secara dasarnya, hadis ini memperkenalkan konsep vektor di dalam penyebaran penyakit. Vektor ialah haiwan dan serangga tertentu, contohnya lalat, yang membawa kuman-kuman kepada makhluk yang lain, contohnya manusia. Di dalam konteks lalat, konsep vektor ini hanya baru difahami pada abad kesembilan belas sedangkan Nabi Muhammad menyebutkan tentangnya pada abad ketujuh lagi. Berhubung dengan konsep lalat mengandungi penawar, ia hanya difahami pada abad kedua puluh. Pada Perang Dunia Pertama lalat di peringkat larva digunakan untuk merawat luka-luka oleh pakar-pakar bedah."



bile aku pk2..mmg lalat bwk pnyakit,tp die bwk penawar jugak..mlm td kebetulan mmg aku tgok cite "Panorama" kt tb1 pasal ank lalat yg diorg letak kt luke pesakit diabetis..Ya Allah..xsanggup aku nk tgok.meremik cam ulat sampah..trus taubat,xnk minum minuman manis da..takooOT! tp mmg terbukti ank2 lalat tu ley smbuhkn luke tu bile doktor 'celup'kn larva2 tu dlm luke pesakit .Hebatnye baby lalat ^.^




Maka dengan itu haruslah kita sebagai manusia bersyukur dah bertasbih di atas Kebesaran Allah. Sesungguhnya Dia tidak mencipta sesuatu itu dengan sia-sia. Hatta seekor lalat yang dipandang jijik oleh kebanyakkan manusia.







credit sikit to penulis : www.tercipta.blogspot.com :)